Blog

Een eigen moestuin

In de zomer is het superleuk om een eigen moestuintje te hebben! Voor jong en oud, u hebt namelijk altijd wat te doen. U kunt er van alles zelf in verbouwen. Verse kruiden zoals munt en tijm, fruit zoals aardbeien en bramen en groentes zoals sperziebonen en sla. Veel ouderen hadden vroeger ook een eigen moestuintje zodat ze elke dag lekkere verse groentes en fruit hadden. En nog een voordeel is dat u lekker in beweging blijft. Daarentegen kan het werken in een moestuintje wel erg belastend zijn voor uw lichaam dus daarom is wat hulp altijd fijn. Misschien heeft u al wel kinderen of kleinkinderen die u 1 keer in de week kunnen helpen met oogsten en nieuwe zaadjes planten, dat zou natuurlijk fijn zijn. En als u in de zomer een mooi moestuintje wilt hebben is het belangrijk om nu alvast te beginnen met de voorbereidingen.

Benodigdheden

Voordat u begint aan een moestuintje is de ligging ook erg belangrijk. Er zijn een paar punten waar u extra op kan letten: Zorg dat de grond goed vlak is en iets afloopt, zodat het water goed kan wegstromen. Laat de ligging van de moesbedden van noord naar zuid lopen. Kies voor een zonnige plek in uw tuin of volkstuin. En let erop dat uw moestuin niet in de wind ligt. Als eerste heeft u natuurlijk een aantal kassen nodig. Sommige groentes en fruit doen het beter in een warme broeierige omgeving en dan is het handig om wat kassen te hebben. Ook moestuinbakken kunnen niet ontbreken. Zulke moestuinbakken zijn ideaal voor verse kruiden. Dan heeft u natuurlijk ook nog verschillende zaden nodig voor de producten die u wilt gaan verbouwen. Aarde en water zijn dan ook echte musthaves. Ook is het handig om kleine kaartjes op stokjes te maken met de naam van het zaad wat u daar hebt gestrooid. Zo weet u altijd precies wat er op welke plek aan het groeien is. Want eerlijk is eerlijk, soms herken je het echt niet.  

Ongedierte bestrijden

Helaas komen er ook wat minder leuke dingen kijken bij het beginnen van een moestuin. U heeft vast al wel eens last gehad van ongedierte in uw eigen tuin, dit kan erg vervelend zijn maar is lang niet zo erg als ongedierte in uw moestuin! Denk hierbij aan mieren bestrijden, larven, luizen of rupsen. Maar ook groter ongedierte zoals ratten of muizen kunnen uw groente of fruit aantasten. Daarom is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te bestrijden. Probeer eens aaltjes tegen mieren, met aaltjes kunt u een heel nierenmest vernietigen en zal u er dus niet zo snel meer last van hebben!

Laat een antwoord achter