Blog

Een kat trainen

De twee meest populaire huisdieren die er in Nederland, en misschien wel ter wereld zijn, zijn katten en honden. Er wordt zelfs vaak gesproken over honden mensen en katten mensen aangezien veel personen een specifieke voorkeur hebben voor de een of de ander. Het is inderdaad wel degelijk zo dat er verschillen zijn tussen de persoonlijkheden van deze twee huisdieren en dus ook verschillen tussen de persoonlijkheden van de mensen die deze huisdieren graag willen hebben. Honden zijn over het algemeen beter te trainen en hechter aan hun eigenaren maar hebben ook minder een eigen persoonlijkheid. Katten zijn uniek en zelfstandig. Toch maakt dit ze ook vaak lastiger om te trainen. In dit artikel bespreken we daarom een aantal tips om toch je kat te kunnen trainen.

Het is mogelijk

Katten hebben een eigen wil. Er wordt graag gegrapt dat waar je hond denkt dat jij een god bent omdat je de hond eten geeft, denkt een kat dat hij of zij zelf een god is aangezien je hem of haar eten geeft. Katten hebben meer een eigen wil en zijn daardoor moeilijker te trainen dan honden denken veel mensen. Toch is dit niet persé waar. Het is heel goed mogelijk om katten te trainen als je het maar op de juiste manier aanpakt.

Negatief gedrag

Waar je met een hond misschien druk bezig zal zijn om de hond leuke trucjes te leren is dit bij een kat niet de eerste prioriteit. Katten zijn zeer zelfstandig en het aanleren van trucjes is dus waarschijnlijk helemaal niet zo nodig. Wat wel belangrijk is om een kat zo te trainen dat deze niet veel negatief gedrag vertoond zoals krabben, dingen in huis kapot maken of poepen plassen in huis, buiten de kattenbak. Dit is negatief gedrag dat je wilt afleren.

Positieve training

De slechtste manier om zowel een hond of kat te trainen is door de hond of kat te straffen voor negatief gedrag. Dit zal alleen maar tot stress en angst bij het huisdier leidden. Een betere optie is om de hond of kat te belonen voor positief gedrag en dit positieve gedrag te stimuleren. Je kunt ook een klikker gebruiken voor je training. Dit werkt ook uitstekend bij honden.

Gebruik een feromonen verdamper

Een feromonen verdamper zoals een Feliway verdamper kan ontzettend effectief zijn om negatief gedrag van je kat te vermijden. Een kat zal namelijk vooral negatief gedrag vertonen wanneer deze zich niet thuis voelt of gestrest is. Wanneer je gebruik maakt van een feromonen verdamper zal dit ervoor zorgen dat de kat zijn omgeving als een vertrouwde omgeving ervaart.

Geef een reactie